Tjänsterna skräddarsys efter beställarens behov, inget projekt är det andra likt. Där fler kompetenser behövs finns ett brett kontaktnät av samarbetspartners. Välkommen med er förfrågan!
Kulturmiljöutredningar

- Kulturmiljöutredningar utförs på allt från en enskild byggnad till stora områden.
- Utredningen används vanligtvis när ändringar planeras eller i samband med en ny detaljplan, för att tillgodose kulturhistoriska värden och kvaliteter.
- Vanligt innehåll är historisk bakgrund, kulturhistorisk värdering samt en redovisning av vilka karaktärsdrag som är värdebärande.
- Rekommendationer inför ändringar eller förslag på planbestämmelser kan också ingå.
Förundersökningar

- En antikvarisk förundersökning genomförs inför ändringar av en kulturhistorisk byggnad, gärna tidigt i processen.
- Beskriver vad som är värdefullt med byggnaden, så att man kan värna de delarna. Detta kan senare tas upp som kontrollpunkter i kontrollplanen.
- Kartläggning av byggnadens historia och förändringar över tid ingår också, samt beroende på vad beställaren behöver; rekommendationer och vägledning.
- En konsekvensbedömning eller antikvariskt utlåtande av hur planerade ändringar påverkar byggnadens kulturhistoriska värden kan också behövas.
Certifierad sakkunnig

- Vid ändringar av kulturhistoriska byggnader kan kommunen begära att en certifierad sakkunnig i kulturvärden kontrollerar ändringarna. Målet är främst att plan- och bygglagens varsamhetskrav samt förvanskningsförbud ska följas.
- Det är bra att börja med en förundersökning, yttrande eller annat underlag som redovisar de kulturhistoriska värdena. Med utgångspunkt från ett underlag kan då kontrollpunkter tas fram, som följs upp under byggprocess samt vid slutbesiktning.
- Den sakkunniga finns med under hela processen med råd och stöd.
- Terese Myrin är certifierad sakkunnig i kulturvärden (K – kvalificerad nivå).
Kulturmiljöprogram

- Ett kulturmiljöprogram visar på vilka byggnader och miljöer inom ett område som har ett kulturhistoriskt värde. Det är ett kunskapsunderlag för kommuner och fastighetsägare främst vid bygglov och fysisk planering.
- Ett kulturmiljöprogram kan även innehålla områdets historia, tydliga berättelser, riktlinjer och rekommendationer beroende på kommunens önskan.
- Terese Myrin har lång erfarenhet av att ta fram kulturmiljöprogram. Som projektledare för Karlstads kommuns kulturmiljöprogram var hon med och tog fram ett av Sveriges första helt digitala kulturmiljöprogram år 2004. Som anställd på Värmlands Museum var hon projektledare för kulturmiljöprogram i Arvika, Årjäng och Töcksfors samt deltog i Säffle och Degerfors. Under 2022 tog Värmlandsantikvarien fram kulturmiljöprogram för tre tätorter i Säffle kommun och under 2023 för stadsdelarna Annelund och Rolfserud i Säffle.
Kommunstöd

- Vid bygglov och rivningslov bistås med yttranden, konsekvensanalyser, råd och stöd samt framtagande av de underlag som behövs för att kunna ta beslut.
- Vid detaljplaner, områdesbestämmelser, översiktsplaner eller olika program utförs kulturmiljöanalyser och kunskapsunderlag tas fram för att kunna bevara och utveckla kulturhistoriska värden och kvaliteter i bebyggelsen eller landskapet.
- I samarbete med kommunen kan riktlinjer och policys för kommunens kulturmiljöarbete tas fram, med utgångspunkt från plan- och bygglagen. Genomförande av utbildningar och workshops kring kommunala kulturmiljöfrågor.
- Terese Myrin har lång erfarenhet av kommunala kulturmiljöfrågor och plan- och bygglagen, bland annat från tretton år som stadsbyggnadsantikvarie på Karlstads kommun.
Antikvarisk medverkan

- När länsstyrelsen ger tillstånd till ändringar i byggnadsminnen och kyrkor eller lämnar bidrag för kulturmiljövård kan de begära att en antikvarisk medverkande eller antikvarisk expert ingår i arbetet.
- Arbetet består bland annat av att kontrollera att länsstyrelsens beslut följs, dokumentera arbetet, delta vid slutbesiktning samt skriva en slutrapport.
- Råd och stöd åt byggherren erbjuds under hela processen.
Arkitektur och historia

- Genom att förmedla platsens och byggnaders historia stärker det ert besöksmål eller platsens identitet.
- Vid försäljning av en byggnad kan den profileras genom kunskap om byggnadens historia och arkitekturstil åt mäklare och fastighetsägare.
- Författande av texter om bland annat platser, byggnader, besöksmål, historia och arkitekturstilar, för både webb och i tryckt format.
- Genomförande av utbildningar, föreläsningar och workshops för till exempel organisationer, kommuner, skolor och företag.
Historiska beskrivningar

- Forskning om byggnader och platsers historia sammanställd i lättläst text.
- Dokumentationer av en byggnad eller en plats kan behövas inför att den ska rivas eller ändras, för att information ska finnas kvar för eftervärlden.
- Olika slags inventeringar av till exempel en viss byggnadskategori eller ett område.